Eerste Bezoek

Wij vinden dat de spelbijeenkomsten van Spelgroep Phoenix een vriendelijk, open en bovenal gezellig karakter hebben. Deze FAQ is er om je over de drempel te helpen zodat je een beetje weet wat je kunt verwachten als je de eerste keer bij ons binnenloopt.

Waar en wanneer?

Locatie: Rijnmond
Dinsdagavond, 19.00 – 23.00 uur
Stichting CMC
Stationsplein 20
2907 MJ  Capelle ad IJssel

Ingang achterkant gebouw,
eerste etage, gang links,
er is een lift aanwezig.

NB: gratis parkeren,
1 minuut van NS station Capelle Schollevaar

Locatie: Leiden
Woensdagavond, 19.00 – 23.00 uur
Incluzio Odensehuis leo
Rosmolen 6
2317 SJ  Leiden

Ingang aan de Stellingmolen, tegenover ingang bibliotheek

NB: gratis parkeren

Locatie: Zoetermeer
Woensdagavond, 19.30 – 23.00 uur
Buurtvereniging Seghwaert Op Dreef
Gaardedreef 189
2723 AZ  Zoetermeer

NB: gratis parkeren

Koffie, thee, fris en bier zijn verkrijgbaar tegen schappelijke prijzen.
Geen huisdieren toegestaan.

 

Afwijkende openingstijden
Soms valt Kerstmis of een nationale feestdag op een van deze dagen en dan gaat de spelavond (helaas) niet door.  Kijk daarom voor de zekerheid altijd even in onze agenda.

Een aantal keren per jaar organiseren we een speldag. Dit is altijd op een zaterdag. We rouleren deze dag tussen onze locaties. De speldag begint om 12 uur ’s middags en eindigt om 23.00 uur.

In onze agenda kun je zien wanneer de volgende speldag wordt gehouden.

Wat (wordt er gespeeld)?

Alle mogelijke bord- en kaartspellen komen bij ons op tafel; behendigheidsspellen, onderhandelingsspellen, strategische spellen, coöperatieve spellen, familiespellen, voor elk wat wils.

Maak je vooral geen zorgen als deze speltypen je niets zeggen of als je nog niet veel spellen hebt gespeeld, er is altijd wel iemand die het je wil uitleggen.

Hoe (kan ik erbij zijn)?

Kijk in onze agenda of er een spelavond is. Het komt zelden voor dat de avond noodgedwongen uitvalt maar we willen niemand voor een gesloten deur laten staan.

Laat ons weten dat je komt. Wij willen je graag een warm welkom geven bij onze groep, stuur een email info@spelgroepphoenix.nl dan zullen wij hiermee rekening houden.

Kom langs. Sommige spelers starten direct, maar zolang je het eerste half uur binnen bent is het makkelijk om aan te schuiven bij een spel. Mocht iedereen te druk zijn met spelen vraag dan even wie de gastheer / vrouw is. Idealiter heb je je komst via de mail aangekondigd en dan houden we de deur nauwlettend in de gaten. Ook wij zijn zo voor de eerste keer binnengekomen.

Wees welkom en schuif gezellig aan!

Enkele vragen met antwoorden:

  • We hebben bijna geen regels. We vragen alleen:
  • Meld je svp aan als je voor het eerst komt. Dan houden wij daar rekening mee.
  • Zorg goed voor de spellen tijdens het spelen en ruim ze netjes op na het spelen.
  • Kijk uit met eten en drinken bij de spellen. Zorg ervoor dat alles netjes in de doos wordt opgeruimd na het spelen, zodat we de volgende keer niet alles hoeven (uit) te zoeken.
  • Wees sportief. Win en verlies stijlvol en heb geduld met andere spelers. Ga niet schreeuwen of discussiëren het is immers maar een spelletje.
  • Let op je waardevolle spullen. Onze spelvrienden zijn allemaal te vertrouwen maar we spelen in openbare locaties. Er is tot nu toe nooit iets gebeurd en dat willen we graag zo houden.
  • Heb plezier. Dit is de enige verplichting.

Op beide locaties staat een kast boordevol spellen die van de spelgroep zijn. Maar ook brengen spelers vaak zelf spellen mee. Zolang je denkt dat een van jouw spellen leuk en/of bijzonder genoeg is dat andere spelers willen meedoen neem het dan vooral mee.  Alle meegebrachte spellen worden op een centrale tafel gelegd en die is voor algemeen gebruik. Natuurlijk gaat iedereen zo zorgvuldig om met andersmans spellen.

De meeste spellen beginnen spontaan. Iemand pakt een spel van de stapel en zegt “Wie doet er mee…?” Andersom kan het ook. Jij kunt een spel pakken en vragen “Wie kan mij dit spel uitleggen?”. Een aantal van de vaste bezoekers spreekt vaak via onze whatsapp-groepen af om een bepaald spel te spelen. Als regelmatige bezoeker kun je je voor deze whatsapp-groepen aanmelden, vraag naar de link tijdens de spelavonden. Tot slot: raadpleeg een van de organisatoren als je onverhoopt niet mee kan spelen. Deze zal er alles aan doen om je aan een spel te laten deelnemen.

Vaak is het zo dat de groep die een spel gespeeld heeft na dat spel in een andere samenstelling aan een nieuw spel begint. Je zult veel verschillende spellen (leren) spelen. Aan het einde van de avond/dag spelen we vaak kortere en makkelijkere spellen, de zogeheten “fillers”.

Dat geeft niets. Ook al ken je geen enkel spel. Er is altijd iemand van Phoenix die de regels kent en deze graag uitlegt. Vaak is het zo dat ook de frequente bezoekers een korte opfrisser nodig hebben. Als je niet zeker weet of een bepaald spel iets voor je is vraag dan gewoon om meer informatie. Het is geen enkel probleem als je zegt dat je liever kortere, lichtere spellen speelt dan een lang avondvullend spel.

In Leiden stoppen we uiterlijk middernacht en in Capelle aan den IJssel uiterlijk om elf uur ’s avonds. Natuurlijk is het mogelijk om eerder weg te gaan.

Je eerste bezoek aan ons is gratis! Daarna kost het € 4,- per spelavond of speldag.

Je kunt ook donateur worden voor 90 euro per kalenderjaar. Dan krijg je een jaar gratis toegang tot alle spelavonden en speldagen en kun je gebruik maken van de speluitleen.

Geen zorgen, we spelen allemaal voor onze lol en gezelligheid. We kunnen ons daarbij wel voorstellen dat je nerveus bent om zomaar bij ons binnen te stoppen. Ook daarmee kunnen we je helpen. Stuur ons een mail of geef aan op het forum dat je een steuntje in de rug nodig hebt en dan gaan we het regelen.

Ja natuurlijk. We hebben een paar mitsen en maren. Onze vuistregel is dat als je een spel bij een gespecialiseerde club kan spelen, je dit niet bij ons zal doen. Dit is niet persoonlijk, maar we willen gewoon praktisch bij onze hoofddoelstelling blijven en daar goed in zijn.

Voor spellen als Mah-Jong / Monopoly / Bridge / Schaken / Poker / Scrabble / etc.  zul je niet gauw medespelers vinden op onze spelbijeenkomsten. De meeste bezoekers komen juist bij ons om andere bordspellen te spelen. De genoemde spellen kun je bij gespecialiseerde verenigingen spelen zoals een bridge- of schaakclub.

Ook voor Roleplaying, RPG’s, CCG’s, Magic the Gathering, etc.  kun je bij gespecialiseerde groepen terecht. Alhoewel enkele van onze bezoekers ook aan roleplaying doen. Dit doen ze echter buiten de spelgroep om gewoon bij een van de spelers thuis.

Veel van onze spelers zijn ook online te vinden om daar (bord)spellen te spelen. Dit doen we dus niet op onze spelavonden en speldagen.

Soms komen deze op tafel. Maar zolang er voldoende medespelers zijn worden deze buiten beschouwing gelaten in de spelkeuze. Tenzij er iemand perse een 2-speler spel wil spelen.

 

Boven alles, heb plezier en voel je welkom bij Spelgroep Phoenix. Mocht je onverhoopt nog ergens tegenaanlopen laat het dan aan iemand van de organisatie weten.

Enkele spellen die je bij Spelgroep Phoenix zult tegenkomen: 

Er komt een breed palet aan bord- en kaartspellen aan bod op onze speltafels. Om je een beetje een gevoel te geven wat je te wachten staat volgt hier een korte bloemlezing. Meer informatie over specifieke spellen kun je vinden op bordspelmania of boardgamegeek.

‘Euro-games’ heten zo omdat dit type spellen oorspronkelijk door Europese spelauteurs werden ontwikkeld. Deze spellen kenmerken zich door een lage geluksfactor en zodoende veel ruimte voor strategische acties overlaten.  In tegenstelling tot bijvoorbeeld monopoly valt er niemand af tijdens het spel.  Iedereen kan (vaak) tot het einde meedoen voor de overwinning.

Kolonisten van Catan
Dit was de eerste euro-game die heel groot is geworden en nog steeds regelmatig wordt gespeeld. Het bord bestaat uit willekeurig geordende zeshoekige tegels (hexagonen) waardoor ieder spel anders is. Afhankelijk van waar jij jouw dorpjes sticht heb je toegang tot bepaalde grondstoffen. Natuurlijk heb je een beetje mazzel nodig met dobbelen maar door slim te handelen met je medespelers kun je aan alle grondstoffen komen om je verder te ontwikkelen en overwinningspunten te scoren.

Agricola
In dit populaire spel kruip je in de huid van een middeleeuws boertje die zijn handen vol heeft aan het laten overleven van zijn gezin en ondertussen zijn boerderijtje probeert uit te breiden. Bij dit spel krijg je het gevoel dat je altijd meer wil doen dan het aantal toegestane acties. Dit spel biedt met de honderden kaartjes oneindige verscheidenheid waarbij elk spelletje gegarandeerd anders aangepakt zal moeten worden.

Hoogspanning
OK, een spel met als thema stroom te leveren aan Duitsland* klinkt misschien niet al te spannend. Maar al gauw zul je zien dat het spel goed in elkaar zit en je al je talent en inzicht nodig hebt om het onder de knie te krijgen. Elke ronde kun je via een veilingsysteem een energiecentrale kopen. Maar deze heeft ook brandstof nodig die je op een fluctuerende markt moet inkopen. Een extra dimensie is het slim aansluiten van je hoogspanningsleidingen op de diverse steden om geld te verdienen voor de volgende ronde. Op de een of andere manier kom je altijd 1 geld te kort.
*Onze vaste bezoekers hebben ook andere kaarten voor dit spel.

Ticket to Ride
Een ogenschijnlijk eenvoudig spel vergeleken met bovenstaande, ook met veel spelplezier. Verzamel passende kaarten om spoorlijnen te bouwen tussen steden en score bonuspunten voor het verbinden van de steden op je opdrachtkaartjes. Het komt voor dat iemand anders net die cruciale spoorlijn voor jouw neus kaapt en jij een omleiding moet gaan verzinnen. Het eerste spel vind plaats in de Verenigde Staten maar er zijn inmiddels ook spelborden van Europa, Zwitserland, Duitsland en Scandinavie. Elke variant stelt een andere tactische uitdaging.

Spellen waarbij je een tegelje pakt en aanlegt. Vaak moeten deze tegels op elkaar worden aangesloten zoals bij het klassieke domino-spel.

Carcassonne
De regels van Carcassonne zijn simpel. Pak een tegel uit de zak en leg deze aan (domino principe). Op deze manier ontstaat een kaart met steden, wegen en velden. Nadat je een tegel hebt aangelegd heb je de mogelijk om hier een van je mannetjes op te plaatsen. Deze mannetjes leveren uiteindelijk de punten op. Je kunt ervoor kiezen om rustig je eigen dingetjes te doen maar je zult gaandeweg ook je mannetjes meer opportunistisch plaatsen.

Kaartspellen
Dit zijn geen kaartspellen als rummy of poker maar strategische spellen met gevarieerde en vaak kleurrijke kaarten. Het enige dat ontbreekt is een bord…

Race for the Galaxy
RFTG is niet ieders kopje thee en het duurt een paar spelletjes voordat je door de diverse icoontjes het bos ziet. Maar als je dat eenmaal onder de knie hebt ontvouwt zich een heel spannend spel dat je in een half uurtje kan spelen! Het idee is dat je een galactische beschaving opbouwt met planeten en technologieën echter om een kaart toe te voegen aan je imperium moet je andere kaarten uit je hand afleggen. Keuzes, keuzes, keuzes.

Dominion
Sinds een paar jaar een vaste waarde in spellenland. Ook dit is een kort doch strategisch kaartspel. Tijdens het spel verzamel je kaarten in je stapeltje die je keer op keer gaat gebruiken. De kunst is om zoveel mogelijk punten in je stapeltje te hebben aan het einde van het spel. Echter de kaarten die de punten opleveren doen verder helemaal niets en kunnen daardoor een blok aan het been worden die je ontwikkeling meer schaden dan goed doen.

Machiavelli
Een kaartspel dat je met wel 7 spelers kan spelen en regelmatig voor een flinke lach of zucht bij de deelnemers leidt. Elke spelers kiest elke ronde een rol (bijvoorbeeld, moordenaar, koning of koopman) en voert die uit als je aan de beurt komt. Echter hier kan het zijn dat bijvoorbeeld de moordenaar de koning heeft vermoord waardoor de koning tandenknarsend zijn beurt moet laten voorbij gaan. In dit spel is genoeg ruimte voor bluffen en ‘ik-denk-wat-jij-denkt-en-daarom-doe-ik-niet-dit-maar-dat’.

Dit zijn spellen waarin de spelers samenwerken. Soms win of verlies je samen, maar er zijn ook spellen waarbij er een verrader in de groep kan zijn die daardoor in zijn eentje wint. 

Pandemie
Vier dodelijke virussen verspreiden zich over de aarde – jij en jouw team van specialisten kunnen dit noodlot afwenden en de mensheid redden. Elke speler heeft een unieke rol  en door goed samen te werken als  team hebben jullie een kans. Er is geen tijd te verspillen. Elke ronde grijpen de virussen om zich heen. Als er teveel mensen ziek worden is er sprake van een epidemie en die kan zich via een kettingreactie verschrikkelijk snel uitbreiden.

Shadows over Camelot
Jij en je medespelers zijn de ridders van de Ronde Tafel en jullie taak is het om Camelot te beschermen tegen het kwaad. Echter het kan zijn dat een van jullie de verrader is.  Pas halverwege het spel kijkt elke ridder op zijn loyaliteitskaart om te zien waar zijn loyaliteit ligt. De ridders hebben hun handen vol aan het oprukkende kwaad. De spanning is voelbaar tot het einde van het spel. Probeer de verrader tijdig te ontmaskeren en uit te schakelen anders kan deze jullie de overwinning kosten.

Dit zijn spellen waarin je moet proberen uit te vinden hoeveel iets je waard is. De voorwerpen of acties worden per opbod verkocht. Probeer niet te veel te betalen is het devies.

Modern Art
Elke speler is eigenaar van een kunstgalerij en probeert zoveel mogelijk geld te verdienen met de aan- en verkoop van kunst. De kunstwerken in het spel zien er dan wel niet bijster smaakvol maar het gaat erom dat jij de markt kan overtuigen dat de kunstenaar echt heel bijzonder is en dat deze werken daarom heel veel geld waard zijn. Het spel zit subtiel in elkaar. Je probeert om je medespelers teveel te laten betalen en zelf zo goedkoop mogelijk aan je kunstwerken te komen.

Ra
Dit sublieme veilingspel is ontworpen door de legendarische spelauteur Reiner Knizia. Het speelt zich af in het oude Egypte en spelers proberen punten te scoren door te bieden op tegels. Je kunt echter maar 3 aankopen doen per ronde waardoor je je moet afvragen om nu te kopen of te wachten op iets (nog) beters met het risico dat de ronde ineens voorbij is. Leuk om te zien dat de laatstse speler in een ronde vaak alles-of-niets speelt.

‘Fillers’ zijn spellen die vaak snel gespeeld kunnen worden en niet al te diepgaand zijn. Ze worden voornamelijk aan het begin of einde van de avond gespeeld als opwarmertje of afzakkertje. Maar ook wel als tussendoortje om de tijd te vullen tussen twee langere spellen. Je zou ook een kop koffie kunnen gaan drinken maar wij spelen graag een fillertje.

Coloretto
Een simpel spel waarbij je setjes kaarten in bepaalde kleuren moet verzamel. Je zult zien dat je moet kiezen tussen nu iets doen of hopen op (nog) meer met het risico alles kwijt te raken.  Kameleon-kaartjes zijn de jokers en slechts 3 setjes scoren pluspunten, de rest zijn minpunten.

No Thanks! (Nederlandse titel: Gesjaakt )
Op het eerste gezicht is er niets bijzonders aan dit spel. Een pakje kaarten met waarden van 3 tot 35. Elke speler krijgt 11 rode fishes. Elke ronde kies je ervoor om de kaart op het midden van de tafel te pakken of deze aan je voorbij te laten gaan door een rode fishe in de pot te storten. Het venijn zit in de manier waarop de eindscore wordt bepaald. Maar ook dat je tijdens het spel niet zonder rode fishes wil komen tezitten. De speeltijd is 10 minuten maar vaak smaakt 1 potje naar meer.