Potion Explosion is een van de nieuwe spellen van 999-Games. Het idee is dat alle spelers op de magie school zitten en voor hun examen hun ‘potions’, oftewel de toverdrankjes moeten maken. Om dit te doen, moeten ze de ingrediënten verzamelen. Elke potion die je klaar hebt, levert punten op en aan het einde van het spel wint de speler met de meeste punten.

De ingrediënten in Potion Explosion worden weergegeven door knikkers. Je moet dus knikkers van de juiste kleuren verzamelen. Het spel heeft hiervoor een constructie van karton waarin de knikkers in 5 banen liggen. Aan het begin en tijdens het spel worden knikkers elke keer bovenin de constructie gegooid en de knikkers rollen dan vanzelf via de 5 banen naar beneden. Resultaat is 5 banen met random verdeelde knikkers. Er zijn 4 kleuren knikkers.

De potions zijn stukjes karton in de vorm van flesjes, waarop de kleuren zijn afgebeeld die je nodig hebt. Ook zitten er gaten voor de knikkers. Je kan dus altijd zien welke kleur en hoeveel knikkers je nodig hebt om een potion compleet te maken. Behalve punten, levert elke complete potion nog iets extra’s op. Ze hebben namelijk allemaal een eenmalig effect, dat je tijdens het spel kan spelen en dat je kan helpen om nog meer knikkers of de juiste knikkers te krijgen.

Hoe gaat dat verkrijgen van de knikkers? Als je aan de beurt bent, mag je een knikker uit een baan knikkers wegpakken. Die knikker gaat dan direct naar jouw speelvoorraad. Als door het weghalen van die knikker, andere knikkers van dezelfde kleur tegen elkaar aanbotsen, krijg je een zogenaamde ‘explosie’. Je mag dan die knikkers ook pakken. Volgt daar dan weer een explosie op, dan geldt er weer hetzelfde. Je wilt dus graag een knikker pakken die ervoor zorgt dat er een hele reeks explosies op elkaar volgt en je zoveel mogelijk knikkers te pakken krijgt. En dan ook nog in de juiste kleuren.

De knikkers die je dan in je speelvoorraad hebt, kan je op de potions leggen tot deze vol zijn. Tijdens het spel heb je altijd maximaal 2 potions. Ook heb je een reservoir waar je nog 3 knikkers in kan leggen die je een volgende beurt kan gebruiken. Heb je daarna nog knikkers over, dan moet je die terug bovenin de constructie gooien. Die ben je dan gewoon kwijt.

Als je tijdens of aan het eind van je beurt, een of meerdere potions vol met knikkers hebt liggen, mag je die opzij leggen als compleet. Je kan ze dan ook direct gebruiken voor hun effect, als dat goed uitkomt. Pas aan het eind van de beurt mag je nieuwe potions uitzoeken..Je moet helaas wel eerst beslissen welke knikkers je houdt, voordat je de nieuwe potions mag uitzoeken.

Tijdens je beurt mag je ook eenmaal de hulp van de leraar inroepen. Dit betekent dat je een knikker mag verwijderen. Je krijgt dan wel een -2 punten fiche, dus het kost je punten. Je kan dit aan het begin, halverwege of aan het eind doen.

De effecten van de potions kunnen per spel verschillend zijn. Er zitten bij het spel 8 verschillende soorten potions, waarvan er maar 5 in het spel komen. De anderen doen dus niet mee. De effecten van de potions zijn o.a. van het pakken van 1 of meerdere knikkers (van dezelfde kleur of verschillende, afhankelijk van de potion), alle knikkers in je reservoir zijn jokers, knikkers van andere spelers stelen of een gebruikte potion terugdraaien.

Zoals gezegd zijn de potions punten waard. Dat verschilt per potion. Hoe lastiger te maken, oftewel, hoe meer ingrediënten er nodig zijn, hoe meer punten de potion waard is. Daarnaast zijn er nog extra punten te verdienen door meerdere van dezelfde potion of juist verschillende potions te verzamelen. Heb je 3 van dezelfde potions (gebruikt of niet) of 5 verschillende potions, dan krijg je een fiche van 4 punten.

Het spel is afgelopen als het laatste fiche van 4 punten is weggegeven. Het aantal fiches waarmee gespeeld wordt, wordt aan het begin van het spel gekozen. Nadat het laatste fiche is weggegeven, wordt de ronde nog afgespeeld. Als speler dan nog een fiche kan verdienen, krijgt die deze ook gewoon.

Conclusie

Potion explosion is erg leuk en toegankelijk spel, wat ook nog erg mooi is weergegeven, met de knikkers en het reservoir. Op het reservoir staan allerlei grappige uitspraken. De kwaliteit van de kartonnen potions en het reservoir is goed. Het leuke is dat dit een leuk spel is met beginnende spelers, maar ook de veelspelers het erg leuk vinden, omdat je best wel goed moet nadenken en puzzelen om de optimale hoeveelheid knikkers binnen te halen. Door de verschillende potions waarvan er elke keer maar 5 meedoen en het onvoorspelbare rollen van de knikkers, is elk spel ook anders en dat maakt de herspeelbaarheid groot. Al met al een erg geslaagd en leuk spel.

  • Pluspunten: Mooie uitvoering, spel is toegankelijk voor alle leeftijden en leuk voor keukentafelspelers en veelspelers
  • Minpunt: Geluksfactor
  • Auteur:  Stefano Castelli, Andrea Crespi, Lorenzo Silva
  • Uitgever: 999 Games
  • Aantal spelers: 2-4 spelers
  • Speelduur: 45-60 minuten