Kingdomino is een nieuwe uitgave van de Nederlandse uitgever White Goblin Games. Dit spel kan met zowel 2, 3 of 4 spelers gespeeld worden. Iedereen probeert een mooi koninkrijk te bouwen en natuurlijk de meeste punten te verdienen om het spel te winnen.

In het begin van het spel krijgt iedereen een starttegel met een kasteel erop. Daarna moeten tegels in een vierkant van maximaal 5 x 5 aangelegd gaan worden om het koninkrijk van land te voorzien. Er mag niet buiten deze 'lijnen' gebouwd worden zodat het land 6 velden breed of hoog zou worden. Alle tegels die men aanlegt bestaan uit 2 velden, waarbij je moet zorgen geen lege ruimte in een hoek of in het midden te hebben.

Er ligt steeds een markt met beschikbare tegels op tafel. Er worden (afhankelijk van het aantal spelers) 4, 3 of 4 tegels uit de doos gehaald en deze worden op volgorde van het getal op de achterzijde neergelegd, de tegel met het laagste getal gaat bovenaan, de anderen daar onder.

De startspeler kiest als eerste welke tegel hij aan zijn koninkrijk wil toevoegen, en plaatst daar zijn koning op. Als alle tegels met een koning bezet zijn (in een spel met 2 spelers hebben beide spelers 2 koningen) komt er een tweede rij tegels op dezelfde wijze op volgorde van boven naar beneden naast liggen. De speler die zijn koning op de bovenste tegel heeft geplaatst mag als eerste deze tegel nemen en zijn koning op één van de volgende beschikbare tegels plaatsen. Hij heeft de eerste keus. De genomen tegel moet dan in zijn koninkrijk aangelegd worden.

Vervolgens doen de andere spelers hetzelfde. De laatste speler heeft geen keuze, maar dat wil niet zeggen dat hij weer op de onderste tegel terecht komt, misschien dat zijn medespelers andere keuzen hebben gemaakt.

De tegels bevatten verschillende landschappen: graan, bos, gras, water, bergen en mijnen. Op enkele tegels is ook een gebouw afgebeeld met 1, 2 of 3 kronen erbij. Daarmee zijn punten te verdienen. Want een landschap moet aansluiten, gras aan gras, bos aan bos. En als die dan ook van kronen zijn voorzien is de telling bijvoorbeeld: 5 velden x 2 kronen is 10 punten.

Tegels moeten dus wel met de juiste velden aansluiten. Je mag alleen een tegel neerleggen als minstens 1 van de velden aansluit aan een ander veld van hetzelfde type. Aan het kasteel mag je met ieder gewenst landschap beginnen.

Als je een tegel verkrijgt die je niet wil of kan bouwen, mag je deze afleggen, maar dat levert geen punten op aan het eind van het spel. Ook scheelt dat in de bonus aan het eind van het spel.

Als het koninkrijk exact gevuld is met 25 velden krijg je 10 bonuspunten. Als je kasteel dan ook nog exact in het midden van het koninkrijk staat verdien je nog eens 5 bonuspunten extra.

Conclusie

Kingdomino is een leuk spel, waarbij iedereen aan zijn eigen koninkrijk werkt. Je probeert zoveel mogelijk punten te scoren. Je zit elkaar dwars, door een goede tegel die veel punten oplevert in de markt te verkrijgen, dus wil je graag startspeler zijn om keuze te hebben uit het aanbod.

Binnen een half uurtje speel je het spel en het heeft genoeg uitdaging om even lekker na te denken.

  • Auteur: Bruno Cathala
  • Uitgever: White Goblin Games
  • Aantal spelers: 2-4 spelers
  • Speelduur: 20 minuten
20.png