Cottage Garden is de nieuwe spel van Uwe Rosenberg en de opvolger van Patchwork. Net als Patchwork is het een puzzelspel. Maar dit spel kan met zowel 2, 3 of 4 spelers gespeeld worden. In Cottage Garden gaan we tuinieren. We willen graag onze tuintjes lekker vol en mooi maken. Maar natuurlijk punten verdienen.

Aan het begin van het spel krijgen de spelers allemaal twee tuintjes. Deze tuintjes hebben nog alleen aarde erin, maar ook bloempotten en stolpjes (waarin plantjes kunnen groeien). De truuk is om je stukjes tuin alleen op de ruwe aarde te plaatsen en niet over de bloempotten en stolpjes, want die geven nu juist de punten.

Tijdens het spel lopen de spelers rond het spelbord, met daarop de stukjes tuin. De stukjes tuin die op het spelbord liggen, hebben alle vormen en maten. Sommige zijn groot, andere klein. Enkele stukjes hebben een extra bloempot of stolp. Het spelbord is verdeeld in 4 bij 4 vakjes en op elk vakje ligt een stukje tuin. In je beurt mag je een van deze stukjes tuin in de kolom waar jij staat pakken en in een van je tuintjes neerleggen. Dit vergt soms wel wat pas- en meetwerk.

Wil je een stukje uitproberen? Ook daar is aan gedacht. Dan leg je tijdelijk een parasol op de plaats van het desbetreffende stukje op het bord. Zodat je het eventueel weer terug kan leggen als het niet bevalt. Heb je een stukje uitgezocht, dan verhuist de dobbelsteen. Kom je op een kolom waar nog maar 1 stukje tuin ligt, dan wordt de kolom aangevuld met nieuwe stukjes tuin. Die liggen om het bord heen en een leuk kruiwagentje geeft aan welke stukjes als volgende in het spel komen.

Het spel wordt gespeeld over 6 ronden, waarbij de laatste ronde anders werkt dan de voorgaande en alleen bedoelt is om nog tuintjes af te maken. De rondes worden aangegeven door een dobbelsteen. Die beweegt rond het bord. Elke keer als een speler zijn beurt heeft gehad, verplaatst de dobbelsteen zich naar de volgende kolom. Bij 4 spelers doet de diagonaal ook mee als kolom. Als de dobbelsteen het hele bord rond is geweest, wordt hij op het nummer van de volgende ronde en begint het weer opnieuw. Tijdens het spel komen de spelers altijd op dezelfde kolommen terecht.

Maar hoe scoor je nu punten? Daarvoor moet je dus je tuintjes volmaken. Dit kan door passende stukjes te plaatsen, dus lekker puzzelen. Maar mocht het niet helemaal uitkomen, dan kan je ook een keer passen en een bloempot nemen. Die nemen namelijk maar een vakje in. Het is ook mogelijk om 1 of 2 katten in je tuin neer te leggen. Die nemen ook een vakje in. Aan het begin van het spel krijg je 2 katten, die je naar eigen keuze in kan zetten.

Zodra het tuintje helemaal vol is, met of zonder katten, dan wordt dat tuintje afgerekend. Je krijgt 1 punt per bloempot en 2 punten per stolp. De bloempot punten worden op het spoor met het oranje blokje weergegeven, die van de stolp op het spoor met het blauwe blokje. De punten mag je niet verdelen over meerdere blokjes. Voor beide sporen geldt dat de laatste stap veel waard is. Bij de bloempotten 5 en bij de stolpjes zelfs 6 punten. Dus die stap wil je wel graag maken. De eerste die dit eindpunt bereikt, krijgt bovendien 2 bijenkorven die 2 punten waard zijn. De nummer 2 krijgt 1 bijenkorf, die ook nog 1 punt waard is.

Ga je over de 6 punten grens heen, dan krijg je een nieuwe kat. Helaas mag je nooit meer dan twee katten tegelijk hebben, dus dat vereist nog wel wat planning. Is het tuintje afgerekend, dan leg je alle stukjes tuin neer rond het bord (aan het einde van de reeks) en krijg je een nieuw tuintje en begin je weer van vooraf aan.

En dan de laatste ronde, die gaat iets anders. Aan het begin van de laatste ronde wordt er gekeken naar de tuintjes die je nog hebt. Als er drie stukjes tuin in liggen, dan moet je die in de zesde ronde afmaken. Zo niet, dan wordt het tuintje onmiddellijk opgedoekt. Soms wil je dat ook, want elke beurt in de zesde ronde kost je punten. Elke keer moet je kiezen of je 2 stapjes op het oranje blokjesspoor of 1 stapje op het blauwe blokjesspoor achteruit zet. Je moet dus van tevoren goed kijken of het nog de moeite waard is om een tuintje nog in de zesde ronde af te willen maken.

Conclusie

Cottage Garden is een leuk puzzelspel, waarbij je lekker bezig bent en punten scoort. Je zit elkaar niet heel veel dwars, hoewel het soms kan gebeuren dat iemand precies het stukje tuin wegpakt wat jij graag wilde hebben. Soms heb je pech met de stukjes en komt het niet helemaal uit, andere keren gaat het beter. Elk tuintje heeft zo’n 8 a 9 punten om te verdienen, dus de verdeling is wel eerlijk. Het duurt ook niet al te lang. In een klein uurtje speel je het en het heeft genoeg uitdaging om je toch even goed te laten nadenken.

Pluspunten: Leuk puzzelspel wat niet al te lang of zwaar is, Grappige uitvoering met de katten, het kruiwagentje etc.

Minpunt: Geluksfactor met de tuinstukjes

Auteur: Uwe Rosenberg

Uitgever: White Goblin Games

Aantal spelers: 2-4 spelers

Speelduur: 45-60 minuten