Droomhuis is het eerste spel van de nieuwe Nederlandse uitgever Chronicle Games. Het spel is alleen in Polen eerder op de markt gebracht door Rebel.pl. Dit spel kan met zowel 2, 3 of 4 spelers gespeeld worden. Iedereen probeert zijn mooiste droomhuis te bouwen En natuurlijk de meeste punten verdienen om het spel te winnen.

In het begin van het spel krijgt iedereen een leeg huis. Daarin moeten nog allemaal kamers ingericht worden. Maar je kan niet meteen op de bovenste verdieping kamers inrichten, eerst moeten in de ruimten daar onder al kamers zijn gemaakt.

Er ligt steeds een markt met beschikbare kamers op het bord, die kamers kun je bouwen. Er zijn 12 ronden, iedere ronde wordt de markt met nieuwe kaartjes aangevuld. Ook krijg je als je een kamer kiest er een stuk dak of een andere kaart bij. Op spelersvolgorde kiest iedereen een kamer om te bouwen. Ook kun je een kamer kiezen en daarbij het startspelershuisje verkrijgen, zodat je de volgende ronde eerste keus hebt uit de aangeboden kamers.

Als er geen kamers liggen die je wil of kan bouwen, mag je een lege kamer bouwen, maar dat levert geen punten op aan het eind van het spel. Wel kun je daarna op de verdieping erboven verder bouwen, wat ook handig kan zijn. Kelderkaarten mogen alleen in de kelder gebouwd worden, en andere kamers mogen nooit in de kelder. Hier bieden lege kamers soms een uitkomst.

Veel kamers zijn meer punten waard als je ze groter maakt. Zo is een garage om van onderaf te gaan bouwen erg verstandig, en 2 garagedelen naast elkaar zijn dan ook meteen 4 punten waard. Zo kan een huiskamer van 1 naar 4 naar 9 punten gaan. Hoe groter de huiskamer hoe meer punten je verdient.

Een combinatie van verschillende kamers kunnen extra punten aan het eind van het spel opleveren. Op zowel de 1e als 2e verdieping een badkamer levert 3 extra punten op. Ook als je huis minimaal een badkamer, een keuken en een slaapkamer bezit zijn dit 3 extra punten. En ten slotte wil je graag punten verdienen met het beste dak. Bestaan alle door jou verzamelde dakdelen uit dezelfde kleur zijn dat 5 punten extra waard en/of dakdelen met een dakkapel met raam zijn 1 extra punt.

Tijdens het spel kun je aan extra inrichtingskaarten, gereedschapskaarten of klusserskaarten komen. Met de inrichtingskaarten kun je aan puntenfiches komen omdat je je kamers dan met iets extra moois inricht. Met gereedschapskaarten kun je later in het spel een soort bijzondere actie uitvoeren. Met klusserskaarten kun je bij de eindscore nog extra punten verdienen.

Conclusie

Droomhuis is een leuk spel, waarbij iedereen aan zijn eigen huis werkt. Je probeert een zo mooi mogelijk huis te bouwen en daarmee veel punten te scoren. Je zit elkaar niet heel erg dwars, alleen wil je graag startspeler zijn om meer keuze te hebben uit het aanbod. In een klein uurtje speel je het spel en het heeft genoeg uitdaging om even lekker na te denken.

Auteur: Klemens Kalicki

Uitgever: Chronicle Games

Aantal spelers: 2-4 spelers

Speelduur: 20-40 minuten

12.png