Carcassonne is een inmiddels redelijk bekend spel van 999 Games. Het basisspel kan met 2, 3, 4 of 5 spelers gespeeld worden. Iedereen probeert zijn ‘meeples’ zo goed mogelijk op het bord te plaatsen om de meeste punten te verdienen en het spel te winnen.

(Een ‘meeple’ is een houten mannetje waarmee je speelt, tijdens het spel ook wel horige genoemd. Het is een ridder in een stad, een struikrover op een weg, een monnik in een klooster of een boer op een weiland).

In het begin van het spel krijgt iedereen 7 meeples in zijn voorraad en 1 gaat er op het scorebord om de punten bij te houden.

Omdat het spel redelijk bekend is bij de meeste mensen en er genoeg van op internet over te vinden is ga ik vooral in op de verschillen van de nieuwe editie die nu is uitgegeven ten opzichte van het ’oude’ bekende spel.

Als eerste vallen meteen de ‘graphics’ op. De tegels zijn veel levendiger mooier gekleurd en getekend en spreken echt veel meer aan.

De standaard regels zijn verduidelijkt en aangescherpt.

Een boer krijgt 3 punten per afgebouwde stad aan zijn weiland. Je telt de score per weiland, dat betekent dat meerdere boeren van dezelfde stad kunnen profiteren en er 3 punten aan verdienen.

Een ridder in een kleine stad van slechts 2 tegels krijgt ook maar 2 punten. Van de stad is iedere tegel is de stad maar 1 punt waard, ongeacht hoe groot of klein deze stad is.

De eerste extra is dat de Rivier standaard in deze doos aanwezig is. Spelers dienen te beginnen met eerst de 12 riviertegels aanleggen en daar eventueel al hun meeples op te plaatsen. Let op dat de eerst tegel de bron is en de laatste tegel het meer. Daarna de normale tegels van het spel. De starttegel uit het basisspel vervalt hiermee.

De tweede mini uitbreiding van deze editie is de Abt. Daarmee krijgen de mooie tuinen op de nieuwe fraai gekleurde tegels ook een functie. Als een speler zijn tegel heeft aangelegd, en het betreft een tegel met een klooster of een tuin dan mag hij daar een abt op zetten. Een tuin levert net als een klooster 9 punten op als deze rondom helemaal met andere tegels is omgeven.

Een tweede mogelijkheid is, dat als een speler besluit geen meeple op de door hem aangelegde tegel te plaatsen, dat hij dan zijn abt die al ergens anders staat mag terugnemen en weer aan zijn persoonlijke voorraad mag toevoegen. Hij krijgt dan de punten die de abt op dat moment al waard zijn.

Conclusie

Carcassonne blijft een leuk spel die door alle verschillende spelregels en variaties steeds weer opnieuw blijft boeien. Ook ervaren spelers zullen zich met deze editie niet snel vervelen!

Auteur: Klaus-Jürgen Wrede

Uitgever: 999 Games

Aantal spelers: 2-5 spelers

Speelduur: 30-45 minuten

16.png