Catan is een inmiddels oude bekende van de spellen van 999 Games. Het basisspel kan met 3 of 4 spelers gespeeld worden. Iedereen probeert zoveel mogelijk grondstoffen te verzamelen om wegen, dorpen en steden te bouwen en daarmee het eerst 10 punten te verzamelen.

Omdat het spel wel bekend is bij de meeste mensen en er genoeg van op internet over te vinden is ga ik vooral in op de verschillen van de nieuwe editie die nu is uitgegeven ten opzichte van het ’oude’ bekende spel.

Als eerste vallen meteen de ‘graphics’ op. De tegels zijn veel levendiger mooier gekleurd en getekend en spreken echt veel meer aan. De grondstoffenkaartjes, het overzicht van de bouwkosten, alles ziet er nu echt stukken beter uit.

Wat ook erg handig is, is de ‘rand’ die nu om het speelbord heen gelegd te worden, zodat de tegels niet zo snel meer kunnen verschuiven op de tafel. De havens zijn op die ‘rand’ delen nu standaard aangegeven, de havens kunnen nu niet te dicht tegen elkaar aangelegd worden.

De speelstukken zijn niet meer van hout maar van plastic. Wel zijn ze mooier vormgegeven en is een weggetje nu echt een mooi pad in plaats van een recht stukje hout. Ook de struikrover is nu een grappig figuur van 3 boeven geworden.

Het spel speelt verder hetzelfde als het bekende basisspel. Hoewel voor deze editie in de toekomst weer nieuwe uitbreidingen op de markt gaan komen die niet meer voor de ‘oude’ editie geschikt zijn omdat het niet op elkaar aansluit.

Alleen daarom al toch de moeite van het kopen waard.

Conclusie

Catan blijft een leuk spel die door alle verschillende variaties en uitbreidingen steeds weer opnieuw blijft boeien. Ook ervaren spelers zullen zich met deze editie niet snel vervelen!

Auteur: Klaus Teuber

Uitgever: 999 Games

Aantal spelers: 3-4 spelers

Speelduur: 60-120 minuten