Tamara Bakker

Een origineel slagenspel: contradictio in terminis?

Aan de slag
Er zitten in het spel zitten 5 kleuren kaarten, elk met waarde 0 tot en met 8. Van deze 45 kaarten krijgt elke speler 10 kaarten. Vervolgens komt er een speler uit, de anderen moeten kleur bekennen en de hoogste kaart wint de slag. Tot zover niets bijzonders.

Als je een slag heeft gewonnen, moet je deze op je spelersbord leggen, met de kaarten gesorteerd naar kleur. Van  iedere kleur telt aan het einde van het spel slechts de bovenste kaart. Bovendien moet je voor de derde, de vierde en de vijfde kleur voldoende boeren hebben. Boeren krijg je meestal als je een slag wint of als een slag door een andere speler wordt gewonnen terwijl je een 1 of een 2 hebt gespeeld. Je  krijgt vijf strafpunten voor elke kleur waarvoor je te weinig boeren hebt.

Ugo biedt interessante keuzes: splits ik een andere speler een  0 in de maag die zijn hoge kaart bedekt? Stel ik de slag voor mezelf veilig? Of speel ik een 1 of 2 om boeren te scoren? 

Conclusie
Ugo is een slagenspel waarin je niet zoveel mogelijk slagen moet winnen, maar waarin je de juiste slagen moet winnen . Met name met vier spelers smaakt Ugo naar meer!

Pluspunten: origineel, geschikt voor breed publiek
Minpunt: -
Waardering: 8
Auteur: Ronald Hoekstra, Thomas Jansen, Patrick Zuidhof
Uitgever: Play this one
Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: 30 minuten
BGG: Link

Deze recensie is eerder in Spel! gepubliceerd.