Tamara Bakker

Een legspel dat klinkt als Ducosim zonder sim. Dat maakt nieuwsgierig… 

Tegeltjes leggen
In Duco liggen een aantal tegels op tafel. Op elke tegel staat een 3x3 grid met figuren. Elke figuur heeft een vorm en een kleur. Daarnaast zijn er bijzondere figuren, die fungeren als joker of als verdubbelaar.

De speler die aan de beurt is, legt zijn tegel aan en vergelijkt de figuren op zijn tegel met de figuren die er al liggen vlak naast zijn tegel. Iedere gelijkenis in vorm of kleur tussen directe buurfiguren levert een punt op. Tenslotte trekt de speler een nieuwe tegel. In het basisspel wint degene die als eerste minstens 50 punten heeft gescoord.

Naast deze basisvariant zijn er vier regels voor gevorderden en zeven spelvarianten beschreven. De meest interessante variant is de line up: er liggen vijf open kaarten, waarvan de speler de meest linker of de meest rechter kaart mag kiezen. Dit zorgt voor wat meer strategisch plannen.

Conclusie
Duco is een alleraardigst spel dat afhankelijk van de spelers op een eenvoudig niveau of een pittiger niveau kan worden gespeeld. Jammer dat de veelspeler mogelijk wordt afgeschrikt door de wat kinderlijk aandoende graphics van het spel. Als je daar doorheen weet te kijken, dan heb je een leuk halfuur spelplezier. 

Pluspunten: Eenvoudig te begrijpen, speelbaar op elk niveau
Minpunt: Graphics niet erg aansprekend
Waardering: 7
Auteur: Henrik Larsson
Uitgever: Goty Games
Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: 30 minuten
BGG: Link

Deze recensie werd eerder in Spel! gepubliceerd.