Tamara Bakker

Gezocht: dier, klein, zwart met geel. Antwoord: een bij.

Dit was een eenvoudig voorbeeld van het verloop van een beurt in het spel Concept. Het spel wordt gespeeld in teams. Om beurten krijgt een team een kaartje met een aantal eenvoudige, moeilijke en extra moeilijke begrippen. Het team kiest één van de begrippen op het kaartje uit en beeldt dit begrip uit aan de hand van aanduidingen op het spelbord.

Op het spelbord staan zaken als: persoon, dier, land, kleur, beroep, fictief. Op het bord kun je gedachtegangen aangeven die te maken hebben met het begrip dat geraden moet worden. Asterix en Obelix kan bijvoorbeeld worden aangeduid met de gedachtegang personen, fictief, boek, dik en dun. Daarnaast kan een aparte gedachtegang een menhir uitbeelden met steen en groot. En tenslotte kan toverdrank worden aangeduid met drankje, plantaardig, vechten.

Alle leden van het team dat het begrip als eerste raadt, krijgen een punt. Degene die het begrip heeft geraden, krijgt een extra punt.

Partyspel
Concept is een partyspel en dat schrikt veelspelers vaak af. In het geval van Concept is dat niet nodig. Toegegeven, erg competitief is Concept niet. Het is meer een klein uurtje vermaak met het verzinnen van geslaagde gedachtegangen en het raden van de hersenkronkels van je medespelers. 

Een nadeel van Concept vind ik dat je goed moet inschatten of je medespelers het begrip dat je gaat uitbeelden, wel kennen. Mohammed Ali is bijvoorbeeld voor spelers onder de 30 een volslagen onbekende en filmhaters zullen niet weten wie Maggy Gyllenhaal is. Verder bevat de Engelse versie ook typisch Engelse begrippen, waar een Nederlander niets mee kan. 

Als je rekening houdt met de twee genoemde nadelen, dan is Concept  een partyspel waar je je als veelspeler niet voor hoeft te generen. Dus Nederlandse uitgevers: wie van jullie pakt deze parel op? Ik verheug me nu al op het uitbeelden van een begrip als Mien Dobbelsteen… 

Pluspunten:  Leuke hersenkraker
Minpunten:  Taalafhankelijk, afhankelijk van kennis medespelers
Waardering: 8
Auteur: Gaëtan Beaujannot  en Alain Rivollet 
Uitgever: Repos
Aantal spelers: 4-12
Speelduur: 45 minuten
BGG: link

Deze recensie werd eerder in Spel! gepubliceerd.