Tamara Bakker 

“Run op spel Brugge” kopt nieuwsblad.be op 23 januari 2014. Volgens dit artikel heeft inmiddels een aanzienlijk deel van de inwoners van de stad Brugge het gelijknamige spel in huis. Is dit een leuke opstap naar het betere spel of is dit te hoog gegrepen?

Spelverloop
In Brugge proberen de spelers punten te vergaren door middel van allerlei acties in het Brugge van de zestiende eeuw. Aan het begin van elke ronde vult elke speler zijn kaarten aan tot vijf stuks. Vervolgens worden de vijf verschillend gekleurde dobbelstenen gegooid. Deze dobbelstenen geven aan waar eventuele rampen verschijnen en ze geven tevens de kosten aan van vooruitgang op het ontwikkelingsspoor. Elke speler beslist of hij vooruit wil gaan op het ontwikkelingsspoor en daarna kan de ronde echt beginnen met het spelen van de kaarten.

Kaarten spelen
Elke ronde speelt iedere speler vier van de vijf kaarten in zijn hand. Kaarten hebben meerdere functies. Je kunt ermee arbeiders krijgen, geld pakken, noodlotfiches wegspelen, huizen of kanalen bouwen of een persoon inhuren. 

De personen zorgen voor de leuke combinaties in het spel. Met deze combinaties kun je een leuke puntenmotor voor jezelf maken of een leuke plaagmotor om je medespeler dwars te zitten. Steenhouwer bijvoorbeeld gecombineerd met een bepaalde onderwereldkaarten is voor je medespelers echt frustrerend! Uiteraard ben je hiermee afhankelijk van welke kaarten je trekt. De uitdaging is steeds om met de kaarten die je trekt het beste resultaat te halen.

Naast de personen op de kaarten moet je er ook nog rekening mee houden dat je op tijd de juiste arbeiders hebt en over genoeg geld beschikt. Bovendien kunnen kanaal en ontwikkelingsspoor mogelijkheden bieden om veel punten te scoren.

Ook voor Jan spelmodaal?
Alles overziend is Brugge, met zijn rijke scala aan kaartcombinaties  een maatje te groot voor de huis-tuin-en keukenspeler. Het spel is niet voor niets genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs voor experts. Ik vrees daarom dat menig Bruggenaar die dacht een luchtig spel over zijn stad te kopen, van een koude kermis thuis komt. 

Brugge is een spel voor de liefhebber. Meer precies: voor de liefhebber die ook een dosis geluk kan waarderen en zich niet stoort aan wat Feld-haters de “Feldiaanse puntensalade” zijn gaan noemen. Brugge is geen diep strategisch spel, maar meer een tactisch spel dat je uitdaagt gebruik  te maken van de mogelijkheden die je krijgt aangereikt in de vorm van de kaarten die je krijgt. Juist door de schier eindeloze kaartencombinaties is Brugge een liefhebbersspel dat mij blijft boeien!

Pluspunten: Rijk aan mogelijkheden, mooi tactisch spel
Minpunt: Geluksfactor
Waardering: 8
Auteur: Stefan Feld
Uitgever: White Goblin Games
Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: 90 minuten
BGG: Link

Deze recensie is eerder in Spel! gepubliceerd.