Tamara Bakker 

Beide spelers hebben 24 kaarten met elk vier landschappen, waarvan er uiteindelijk 16 worden gespeeld. Beide spelers spelen met dezelfde kaartjes en werken aan hun eigen 4x4 grid. Dat lijkt erg op Cities. Wat is er anders? 

Een beurt bestaat uit het leggen van een kaartje aan het eigen grid en eventueel een mannetje inzetten of verplaatsen. De mannetjes leveren aan het einde van het spel punten op. De score per mannetje wordt bepaald door zijn beroep, aangegeven door het landschap waarop hij staat. Een boer wil een zo groot mogelijke akker, terwijl een visser aan zoveel mogelijk hutjes om zijn water heen vis wil leveren. De wachter wil zoveel bos zien en de boswachter wil zoveel mogelijk gebieden om zijn bos.

Vergelijking met Cities
De manier van spelen lijkt op het eerder door de auteur uitgegeven spel Cities. De spelbeleving van Limes is echter een stuk rijker dan die van Cities, door de verschillende manieren van scoren van de mannetjes en doordat de bewegingsregels anders zijn, zodat de mannetjes mobieler zijn. Verder is de samenstelling van de landschapstegels anders en zijn er hutjes geïntroduceerd. Limes speelt daardoor als een goed doordachte doorontwikkeling van Cities.

Conclusie
Voor wie graag een leuk tussendoortje wil spelen met twee personen en weinig regels is Limes prima geschikt. En als eenpersoonsspel is Limes een leuke puzzel: hoe leg ik mijn tegels neer om een zo hoog mogelijke score te halen? Tegelijk is dit ook een minpunt van het spel: interactie tussen de twee spelers is er niet. De uitdaging zit in het beter puzzelen dan je medespeler.

Pluspunt: Kort, maar krachtig spel
Minpunt: Geen spelerinteractie
Waardering: 7
Auteur: Martijn F
Uitgever: Emma Games
Aantal spelers: 1-2 spelers
Speelduur: 15 minuten
BGG: link

Deze recensie werd eerder in Spel! gepubliceerd.

 

24.png