Tamara Bakker

Een grote bordspeldoos, en wat zit erin? Vooral kaarten, oversized scoreborden voor elke speler en een klein zakje spelmateriaal. De inhoud van de doos is teleurstellend, maar geldt dit ook voor het spel?  

Elke speler heeft in Kashgar drie karavanen met kaarten. De speler die aan de beurt is, kiest de voorste kaart van één van zijn karavanen. Hij voert uit wat er op deze kaart staat, of hij past. Sommige acties kunnen maar eenmaal worden uitgevoerd. In dat geval leg je de kaart weg. In andere gevallen komt de gekozen kaart achteraan de karavaan te liggen.

De kaarten stellen je in staat om een opdracht uit te voeren, geven je de mogelijkheid om andere spelers dwars te zitten of zorgen voor extra handelswaar of extra ezels. De handelswaar en de ezels zijn nodig om opdrachten uit te voeren. Deze opdrachten leveren veel punten op. Zodra een speler 25 punten heeft verzameld, wordt de ronde nog uitgespeeld en wint degene met de meeste punten.

Kashgar heeft een open deckbuildingsysteem. De kunst van het spel is om je karavanen goed op elkaar af te stemmen. Het heeft weinig zin om veel handelswaar te verzamelen als je de handelswaar niet kan gebruiken voor het vervullen van lucratieve opdrachten. Net als bij Dominion kan het zinvol zijn om je karavanen niet te lang te maken. Daarvoor zijn de eenmalige acties handig. Ze zijn vaak krachtig en daarna gooi je ze weg om de doorloopsnelheid van je karavaan hoog te houden.

Conclusie
Het spel Kashgar heeft me zeker niet teleurgesteld. Het spel is overzichtelijk, maar een goed deck (combinatie van karavanen) maken, blijkt niet eenvoudig te zijn. Omdat elke speler maar één actie doet in zijn beurt, gaat het spel razendsnel zodra je de kaarten een beetje kent. Vervelend is wel dat er geen Nederlandse uitgave van Kashgar bestaat. Alle kaarten bevatten Duitse tekst, en  helaas hebben sommige medespelers daar moeite mee.

Pluspunten: Speelt vlot
Minpunt: Taalafhankelijk
Waardering: 8
Auteur: Gerhard Hecht
Uitgever: Kosmos
Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: 30 minuten
BGG: Link

Deze recensie is eerder in Spel! gepubliceerd.