Majesty

 Door: Brigitte den Hartog

 Majesty is een kaartspel, wat speelt als een klein bordspel. Het wordt uitgegeven door 999 Games. Het wordt gespeeld met 2, 3 of 4 spelers vanaf 7 jaar en duurt 20-40 minuten.

 De spelers proberen zoveel mogelijk belangrijke mensen naar hun Koninkrijk te halen. Mensen leveren rijkdom en succes op. De speler met de grootste schat aan het eind wint het spel.

 Alle spelers beginnen met dezelfde 8 huizen op een rij voor zich. In het midden van de tafel ligt een aanbod van 6 inwoners en een trekstapel voor meer kaarten.

Verder hebben alle spelers ook een kaartje met 5 meeples (dienaren).

 De speler die aan de beurt is moet één van de aangeboden personen als inwoner aan zijn koninkrijk toevoegen. Neemt hij de eerste in rij is dit ‘gratis’. Wil de speler liever de volgende persoon als inwoner betaalt hij 1 dienaar en plaatst deze meeple op de eerst aangeboden kaart die open ligt en neemt de tweede kaart uit de rij met aanbod.

Ook de derde of vierde kaart kunnen gekozen worden maar die kosten de speler dan meer dienaren (meeples).

 Mocht de volgende speler juist wel een kaart willen hebben waar al een dienaar op ligt, dan krijgt hij deze cadeau en kan hij deze aan zijn persoonlijke voorraad toevoegen, mits hij nog niet alle 5 plaatsen op de ridderkaart bezet heeft, anders ontvangt de speler 1 punt per meeple die hij aflegt.

 De persoonskaart die de speler als inwoner heeft gekozen worden bij het betreffende huis neergelegd. Dus de molenaarster bij de molen, de brouwer bij de brouwerij, enz. Duidelijk herkenbaar aan de symbolen.

 Op het moment dat een speler een inwoner neerlegt krijgt hij er punten voor, afhankelijk van welke soort inwoner en de andere inwoners eromheen kunnen ook invloed uitoefenen op de te verkrijgen punten. De punten worden altijd meteen bij het neerleggen van een kaart verkregen, tijdens het spel.

 Er zijn ook kaarten met andere acties. Aanvalskaarten (soldaten in de kazerne) waarbij inwoners van tegenspelers naar het ziekenhuis afgelegd moeten worden, Genezinskaarten (heks in het heksenhuis) die kaarten juist weer terug in het spel laten komen en Verdedigingskaarten (wachters bij een wachttoren) die kunnen voorkomen dat inwoners naar het ziekenhuis moeten.

 Als alle spelers 12 kaarten hebben aangelegd en de trekstapel op is, (overige kaarten zijn van te voren uit het spel gehaald) is het spel afgelopen. Er volgt nog wel een eindtelling waar ook nog veel punten te verdienen zijn.

 De gewonde personen in het ziekenhuis leveren minpunten op. Verder krijgen de spelers punten voor het aantal verschillende personen in zijn koninkrijk en meerderheden per soort huis.

 De speler met de meeste punten wint het spel.

 

De basis is al vermakelijk genoeg, maar het is ook nog eens mogelijk om één van de variaties te spelen. Zo hebben de kaarten een A en een B kant. Nu kunnen alle spelers A, alle spelers B of voor gevorderden zelfs afwisselend A of B door elkaar open voor zich hebben liggen.

 Het spel is vrij eenvoudig uitgelegd en speelt gemakkelijk weg. Ondanks dat het een kort spel is, is het toch inhoudelijk interessant en speelt het als een bordspel, niet een eenvoudig kaartspelletje.

 Door de soldaten en wachters is er ook interactie waar je op moet letten dat je niet teveel inwoners steeds naar het ziekenhuis verliest en kun je elkaar behoorlijk dwars zitten.

 

Auteur: Marc André

Uitgever: 999 Games

Aantal spelers: 2-4 spelers

Speelduur: 20-40 minuten

Leeftijd: 7+

13.png