Xanadu

Tamara Bakker

Bouw het zomerpaleis van Kublai Khan in Xanadu, door jezelf te helpen en je medespelers te saboteren…

Kaarten bouwen…

Als je aan de beurt bent, dan mag je allereerst één kaart die voor je op tafel ligt, verkopen voor de huidige waarde. Vervolgens mag je kaarten kopen, dus uit je hand op tafel spelen. Om kaarten te kopen heb je grondstoffen nodig. Grondstoffen kan je bij jezelf weghalen, maar je kunt ze ook bij andere spelers halen. Daartoe dek je een kaart van één van je medespelers af met één of meerdere handkaarten van jezelf. Hiermee krijg jij de op de kaart van je medespeler afgebeelde grondstoffen.

… waardes veranderen

Maar dat is niet het enige: de waarde van de kaart die je afdekt verandert met deze actie. Er zijn kaarten waarvan de waarde alleen omhoog kan, maar er zijn ook kaarten waarbij de waarde alleen naar beneden kan, of waarbij de waarde eerst stijgt en dan daalt. Je zult dus steeds de afweging moeten maken welke grondstoffen je wilt hebben en waar je ze vandaan wilt halen.

Conclusie

Het leuke aan Xanadu vind ik de interactiviteit. Je kunt je medespelers behoorlijk klieren of helpen door grondstoffen bij hen weg te halen. Het spel voelt ergens aan als een interactieve versie van San Juan, met kaarten in je hand die zowel betaalmiddel als gebouw zijn.

Pas wel op dat je dit spel met hooguit vier spelers speelt. Met vijf spelers raak je het overzicht kwijt en wordt het spel te chaotisch. Bovendien is dan de downtime van het spel veel te groot omdat je door de interactiviteit in het spel niet te ver vooruit kunt denken.

Tenslotte: in verband met het 10-jarig bestaan van Quined zijn er drie promokaarten in het spel opgenomen. Helaas zijn de betreffende kaarten te sterk ten opzichte van de andere gebouwen. Ik adviseer dan ook om deze kaarten niet te gebruiken.

Waardering: 8

Auteur: Javier Velásquez

Uitgever: Quined

Aantal spelers: 2-5 spelers

Speelduur: 60 minuten

BGG-score: 6,9 (2997)

Pluspunt: Interactiviteit

Minpunt: Te chaotisch met 5 spelers

 

Deze recensie verscheen eerder in het blad Spel! van Ducosim