Qwinto

Tamara Bakker

Gehoord op het Spellenspektakel: “mamma, dit spel is nog leuker dan Qwixx”. Mijn nieuwsgierigheid werd getriggerd.

Dobbelen

Elke speler heeft een scoreblok met een rode, een gele en een blauwe rij. De drie rijen staan enigszins versprongen onder elkaar.  In elke rij staan één of twee vakjes met een sterretje, die bonuspunten kunnen opleveren.

De speler die aan de beurt is, gooit met één, twee of drie gekleurde dobbelstenen. Het resultaat telt hij  op en moet hij verwerken op zijn scoreblok. Andere spelers mogen het resultaat gebruiken op hun scoreblok.

Resultaat telt

Het spel stopt zodra één van de spelers twee van zijn drie rijen vol heeft. Voor elke volle rij krijg je het hoogste getal in die rij. De andere rijen leveren zoveel punten op als het aantal getallen in die rij. Verder krijg je bonuspunten zodra je de kolom met een getal in een sterretje vol hebt. Uiteraard leveren mislukte worpen minpunten op.

Conclusie

De afwegingen in Qwinto zijn ingewikkelder dan in Qwixx. Met hoeveel dobbelstenen ga je gooien, wat hebben de anderen al op hun scoreblok, waar scoor je zelf het beste mee? En met welke dobbelstenen verwacht je dat de andere spelers gaan gooien? Kortom: een aanbeveling voor wie een vlot spel wil spelen waarbij hij ook de hersens kan laten kraken.

Waardering: 8

Auteur: Bernhard Lach & Uwe Rapp

Uitgever: White Goblin Games

Aantal spelers: 2-6 spelers

Speelduur: 15 minuten

BGG-score: 7,2 (4011)

Pluspunt: snel denkspel

Minpunt: -

 

Deze recensie verscheen eerder in het blad Spel! van Ducosim