Dice city

Tamara Bakker

Een spel met dobbelstenen is een geluksspel? Gelukkig niet bij Dice City.

Dobbelen…

Elke speler heeft een eigen stad: een tableau van 5 rijen en kolommen met gebouwen. In het begin van het spel zijn dit standaardgebouwen, later ga je deze gebouwen opwaarderen. Elke speler heeft 5 dobbelstenen, die overeenkomen met de vijf rijen op zijn tableau. Aan het einde van je beurt gooi je de dobbelstenen en leg je ze op de overeenkomstige plaatsen op je stad.

Per dobbelsteen beslis je waar je deze voor gaat inzetten. Je kunt ermee doen wat op het overeenkomstige gebouw staat, maar je kunt ook een dobbelsteen opofferen om een halve jokerfiche te scoren, om een andere dobbelsteen één plekje te verplaatsen of om een blokkade op je bord op te heffen.

… en incasseren

Daarna komt de militaire fase. De hoeveelheid militaire kracht uit de vorige fase kun je inzetten om punten te scoren door bandieten te verslaan of om  iets minder punten te scoren en tegelijk een medespeler dwars te zitten.

Tenslotte volgt de koopfase. Je gebruikt je grondstoffen om gebouwen of handelsschepen  te kopen. Met de gebouwen verbeter je je stad, met handelsschepen scoor je punten aan het einde van het spel.

Conclusie

Dice city is een luchtig spel, dat ondanks de vele dobbelstenen niet te geluksafhankelijk is. Door bijvoorbeeld het offeren van een dobbelsteen om een andere dobbelsteen te verschuiven, heb je genoeg sturing over het spel. Het gooien van de dobbelstenen aan het einde van je beurt zorgt ervoor dat spelers met analysis paralysis niet te lang over hun beurt doen.

Tegelijk voelt het spel te solistisch aan. Je kunt een medespeler maar beperkt dwarszitten, en alleen ten koste van overwinningspunten voor jezelf. Bovendien duurt het spel me vier personen eigenlijk te lang voor een luchtig dobbelspel. Ik speel dit spel dan ook bij voorkeur met minder dan vier spelers.

Waardering: 7 (<4 spelers), 6 (4 spelers)

Auteur: Vangelis Bagiartakis

Uitgever: AEG

Aantal spelers: 2-4 spelers

Speelduur: 45-60 minuten

BGG-score: 6,8

Pluspunt: Luchtig gateway spel, schitterende vormgeving

Minpunt: multi player solitaire

 

Deze recensie verscheen eerder in het blad Spel! van Ducosim

 

16.png