Imperial settlers

Tamara Bakker

Portal Games brengt de laatste tijd leuke spellen uit. Denk aan Neuroshima Hex en 51st State. Kan Imperial Settlers zich hiermee meten?  

Kies je volk

Elke speler speelt met een eigen volk dat zijn eigen specialiteit heeft. In de basisdoos zitten de Romeinen, de Egyptenaren, de barbaren en de Japanners. Het spel duurt vijf rondes lang en elke ronde duurt net zo lang totdat iedereen past. De eerste ronde duurt daardoor kort, maar de speeltijd per ronde loopt snel op.

En spelen maar

Elke ronde start met een productiefase, daarna volgt de actiefase. Een speler die aan de beurt is, mag kiezen uit een aantal dingen: een nieuw huis neerleggen in zijn nederzetting, een handelsverdrag sluiten, mannetjes omzetten in goederen, de actie van één van zijn kaarten uitvoeren of een kaart van zichzelf of van een medespeler plunderen.

Een nieuw huis kan nieuwe acties of voordelen opleveren, maar ook extra productie. Het sluiten van een handelsverdrag levert op een goedkope manier extra goederen op voor de rest van het spel.  De acties kunnen allerlei voordelen opleveren in het spel of kunnen de speler voorzien van extra overwinningspunten. Plunderen kun je zowel met je eigen kaarten doen als met de kaarten van anderen. Het levert eenmalige voordelen op en hiermee kun je een medespeler dwars zitten.

Puntenmotor

Uiteindelijk is het lucratief om tegen het einde van het spel een leuk puntenmotortje te hebben, waarmee je vlot je medespelers de loef afsteekt. Met de juiste combinaties van kaarten en met de juiste timing kom je in dit spel heel ver.

 

Conclusie

Imperial settlers is een grappig kaartspel dat met elk volk weer anders speelt. Het bedenken van de kaartencombinaties die je wilt gebruiken is leuk en elke keer weer een flinke puzzel. Nadelen van het spel vind ik de (te) lange speelduur en de nauwelijks aanwezige spelersinteractie.

 

Waardering: 7

Auteur: Ignacy Trzewiczek

Uitgever: White Goblin Games

Aantal spelers: 2-4 spelers

Speelduur: 90 minuten

BGG-score: 7,7 (79)

Pluspunt: afwisseling

Minpunt: te lange speelduur, te weinig spelerinteractie

 

Deze recensie verscheen eerder in het blad Spel! van Ducosim

 

 

9.png