Visby

Tamara Bakker

Alle hens aan dek in de havenstad Visby: verdien roem met al je familieleden.

Kaart uitspelen…

De spelers hebben in het begin van het spel elk acht kaarten in hun handen die ze kunnen inzetten voor drie belangrijke doelen: militair, handel en de markt. Tegelijkertijd spelen de spelers één of twee kaarten uit hun hand op tafel en worden de gespeelde kaarten uitgevoerd.

…en afhandelen

Allereerst worden de militaire kaarten uitgevoerd aan de hand van het militaire scorespoor. Er wordt begonnen bij de troepen. Deze leveren voor zover beschikbaar twee roempunten voor elke troepenkaart op. Daarna worden de ridders afgehandeld, die de resterende punten op het militaire spoor, met een maximum van vijf, veroveren. Tenslotte krijgt elke speler die een smid heeft gespeeld, goederen voor alle militaire kaarten die door de andere spelers zijn gespeeld.

Vervolgens worden de handelskaarten uitgevoerd aan de hand van het handelsspoor. Analoog aan de troepen krijgen de vlotten een vaste hoeveelheid goederen en verdelen de schepen de overige waren. De tollenaar krijgt vervolgens punten voor handelskaarten die door medespelers zijn gespeeld.

Tenslotte worden de handelskaarten uitgevoerd. Met de handelaar kan een speler goederen in punten omwisselen. Hoe meer handelaren er worden gespeeld, hoe ongunstiger de wisselkoers is. De bedelmonnik zorgt ervoor dat je goederen krijgt voor je eigen uitgespeelde kaarten en voor handelaren van je medespelers. Bovendien mag je vervolgens je uitgespeelde kaarten weer op hand nemen.

Conclusie

Visby is een interessant ik-denk-dat-jij-denkt-dat-ik-denk spel. Voor veel kaarten geldt dat ze interessant zijn als weinig spelers die kaart spelen. Het profiteren van kaarten van anderen, zoals bij de smid of de tollenaar, levert weer een extra hoofdbreker op.

Standaard wordt het spel geleverd met materiaal voor twee spelers. Het spel kan met een uitbreiding tot 6 spelers worden gespeeld. Jammer dat deze uitbreiding niet standaard bij het spel wordt geleverd, want Visby is leuker met meer dan twee personen.

Waardering: 7

Auteur: Stefan Risthaus

Uitgever: Ostia

Aantal spelers: 2-6 spelers

Speelduur: 20 minuten

BGG-score: 6,6 (6821)

Kort en bondig: Kort spel waarbij je de acties van je medespelers goed moet inschatten.

 

Deze recensie verscheen eerder in het blad Spel! van Ducosim.

 

10.png