Avonturenland

Door: Tamara Bakker

Haba, bekend om haar goede kinderspellen, probeert met onder andere Avonturenland een breder publiek aan te spreken. Met dit spel komt zelfs de expertspelers aan zijn trekken.

Op avontuur

In Avonturenland besturen de spelers een groep avonturiers. De avonturiers bewegen over het bord en verzamelen tijdens het spel allerlei spullen, verslaan monsters en bezetten steden.

De avonturiers starten aan de linkerbovenkant van het bord en bewegen richting de rechteronderkant. Dat wil zeggen: een avonturier mag per stap in één lijn zo ver naar voren of naar rechts als hij wil, maar hij mag nooit meer terug bewegen richting linksonder. Op die manier moet je voortdurend afwegen wat je met een avonturier gaat doen, want als je hem te ver beweegt, kun je met die avonturier tijdens de rest van het spel niet veel meer.

Spullen verzamelen en monsters verslaan

Tijdens het bewegen kunnen avonturiers kruiden en zwaarden vinden. Deze spullen zijn nodig om later in het spel genoeg kracht te hebben om monsters te verslaan. Verder kan een avonturier ook nog neutrale avonturiers oppikken, die vanaf dat moment de bondgenoot van die avonturier worden. Tenslotte kunnen avonturiers in de rivier nog goud vinden. In de rivier blijven staan is echter riskant, want het riviermonster beweegt zo nu en dan langs de rivier en eet alle avonturiers op zijn pad met huid en haar op.

Punten scoren

Aan het begin van het spel kiezen de spelers volgens welk avontuur ze gaan spelen. Avontuur 1 is het kindvriendelijke avontuur waarbij de puntentelling eenvoudig is. Avontuur 2 wordt al lastiger en avontuur 3 is zal ook de expertspeler bekoren.

Conclusie

Avonturenland is een echte allemansvriend. Door de verschillende avonturen kun je de moeilijkheidsgraad van het spel aanpassen aan de spelers die het spelen. De drie avonturen spelen ook alle drie wezenlijk anders. Ze zijn allen goed uitgebalanceerd, zoals we van Kramer en Kiesling verwachten. Met dit spel ga ik graag op avontuur!

 

Waardering: 8

Auteur: Wolfgang Kramer en Michael Kiesling

Uitgever: Haba

Aantal spelers: 2-4 spelers

Speelduur: 60 minuten

BGG-score: 7,1

 

Deze recensie verscheen eerder in het blad Spel! van Ducosim

5.png