Captains of the golden age

De Gouden Eeuw, een tijdperk dat tot de verbeelding spreekt in de Nederlandse geschiedenis. In Captains of the Golden Age mag je proeven van de bijbehorende VOC-mentaliteit door peper te halen in de Oost. Met alle gevaren van dien onderweg….

Op avontuur

Het doel van het spel is om vier aandelen van de VOC te verwerven. Die kun je in de Republiek kopen, veelal met peper.

In je beurt zeil je naar een eiland of naar open zee. Vervolgens kun je eventueel aanvallen, goederen laden of versterkingskaarten pakken. Een aanval kun je plegen met bemanning of met kanonnen. Bij een aanval met bemanning kun je (een deel van) de voorraad van een andere speler stelen. Bij een aanval met kanonnen kun je zijn schip deels vernielen. Goederen kun oppikken op een eiland. Je kunt ze gebruiken om je schip verder te versterken of om in de Oriënt te ruilen voor peper. Met de versterkingskaarten kun je je schip tijdelijk versterken of je bemanning of kanonnen tijdelijk vermeerderen.

Vreedzaam of juist niet

Je kunt Captains of the Golden Age spelen als een vreedzaam pick-up-and-delivery spel. Dan upgrade je je boot met zeilen en laadruimte en pendel je een aantal keren tussen de Oriënt en de Republiek. Je kunt het spel ook aanvallend spelen en steeds andere spelers met behulp van je kanonnen of bemanning het scheepsleven zuur maken. Geen van beide speelstijlen is per definitie de beste speelstijl.

Conclusie

Op het spelmechanisme van Captains of the Golden Age valt weinig aan te merken. Het spel speelt intuïtief en zit logisch in elkaar.  Het thema van Captains of the Golden Age is aansprekend en het spel is mooi uitgevoerd. Waar ik echter moeite mee heb, is de spelduur. Zeker als spelers het spel aanvallend gaan spelen, schiet het halen van peper niet op. Hierdoor kan het spel makkelijk (veel) te lang gaan duren en dat gaat helaas ten koste van het spelplezier.

 

Door: Tamara Bakker

Deze recensie verscheen eerder in het blad Spel! van Ducosim 

 

1.png