Azul is een spel van de uitgever Plan B Games. Dit spel kan met zowel 2, 3 of 4 spelers gespeeld worden. Iedereen bouwt een muur met mooie tegels in het Alhambra. En natuurlijk de meeste punten verdienen om het spel te winnen.

 In het begin van het spel liggen er afhankelijk van het aantal spelers een paar ronde schijven op tafel. Op ieder van die schijven liggen 4 tegels in verschillende kleuren. Als je aan de beurt bent pak je tegels van een bepaalde kleur van een schijf, je moet wel alle tegels van je gekozen kleur pakken, dus liggen er 2 of 3 pak je die 2 of 3 en niet alleen 1 stuks. De overgebleven tegels van die schijf gaan naar het midden op tafel.

 Op een gegeven moment wil of moet iemand wel de tegels uit het midden van de tafel pakken. Ook hier pak je alle tegels van die kleur die je kiest. De eerste speler die uit het midden kiest krijgt een fiche die hij neerlegt op zijn speelbordje voor -1 punt, maar hij is de volgende ronde wel startspeler.

 Als een speler tegels heeft gekozen legt hij deze op zijn speelbord. Van links naar rechts moeten de rijen gevuld worden. De bovenste rij is met 1 tegel al vol, de volgende 2, 3 en de onderste rij heeft 5 van dezelfde kleur tegels nodig. Als een speler tegels heeft gepakt die hij niet op zijn bordje kan leggen komen deze in de onderste rij die iedere ronde weer voor strafpunten zorgt.

 Als alle tegels van tafel zijn gepakt is de eerste ronde afgelopen en volgt er een puntentelling. Van alle verzamelde tegels mag er één, mits de rij vol is, er 1 op de muur neergelegd worden, de andere tegels gaan opzij naar de voorraad. Alle gebouwde tegels leveren 1 of meer punten op.

Aan het eind van het spel krijg je nog extra punten als je een horizontale rij tegels af hebt, zodra een speler dat heeft is het spel afgelopen en was dit de laatste ronde. Ook als je een kolom tegels af hebt of alle tegels van 1 kleur, verdien je daar extra bonuspunten mee.

 Conclusie:

Ook al is iedereen aan zijn eigen muurtje aan het bouwen is het toch goed om te tegenstanders in de gaten te houden. Welke tegels pak je nu van de tafel en welke probeer je straks te bemachtigen. Soms is het ook een tactiek om je tegenspelers met veel minpunten op te zadelen.

Het is een zeer kleurrijk en vrolijk spel en nodigt zeker uit tot nog een keer spelen.

  

Auteur: Michael Kiesling

Uitgever: Plan B Games / Pegasus Spiele

Aantal spelers: 2-4 spelers

Speelduur: 30-45 minuten

 

Zie ook https://boardgamegeek.com/article/27786519

4.png