Montana is een nieuw ontwikkeld spel van Rüdiger Dorn, mede ontwikkeld door de mensen van White Goblin Games. Het spel kan met 2, 3 of 4 spelers gespeeld worden.

Gelukszoekers trekken met hun huifkar naar Montana om daar nederzettingen en een toekomst op te bouwen. De speler die het eerst al zijn nederzettingen heeft gebouwd wint het spel. 

In het begin van het spel krijgt iedereen meteen 4 werkers. Deze kunnen verkregen worden door aan een rad te draaien, dat bepaald welke werker je krijgt. Er zijn verschillende werkers voor het produceren van graan, pompoen, steen en koper. Ook later in het spel kan een speler voor deze actie kiezen voor nieuwe werkers.

Werkers kunnen ingezet worden om goederen te verkrijgen. Tegen betaling van wat geld en het inzetten van één of meer werkers in een bepaalde kleur produceer je goederen die je op je spelersbordje voor je kunt neerleggen.

Ook is er een bank waar je geld kunt verkrijgen en stad met winkels waar je je aannemer kunt inzetten om tegen betaling van pompoenen een steen of koper kunt ruilen tegen een groter exemplaar of andere goederen kunt halen.

Met de verdiende goederen worden de nederzettingen op het speelbord gebouwd. Beginnend bij de starttegel kan aansluitend worden gebouwd, je moet de grondstoffen die op die plek op het speelbord zijn afgebeeld betalen. Een speler mag per beurt 3 nederzettingen bouwen als hij die kan betalen.

Mocht iemand zijn 4e nederzetting op een rij bouwen mag hij ook een 5e fiche er bovenop neerleggen. Of er zijn plaatsen waar sowieso een dubbel fiche neergelegd mag worden. Tijdens het bouwen kun je een koe verdienen die je in het spel tijdens je beurt voor iets extra’s mag inzetten, of een waterzak om meteen nog een 2e keer extra aan de beurt te komen.

Conclusie

Montana is een leuk spel, waarbij iedereen gezamenlijk aan een grote nederzetting werkt, je hoeft niet alleen aansluitend aan jezelf te bouwen, maar met meerdere spelers zal het gebied zich snel uitbreiden. Ook kun je elkaar dwars zitten door iemand niet de 4-op-een-rij te laten bouwen en door speelvelden die gemakkelijker (goedkoper) zijn om te bouwen eerder in te pikken.

Ook in de stad mogen nooit meerdere spelers in dezelfde winkel staan en dus speelt het spel met 4 spelers dan ook het beste, als je van wat interactie houdt.

Het is een vrij gemakkelijk uit te leggen spel dat ook best een beetje tactisch te spelen is, erg geschikt met de familie of een gezellige vriendengroep. Doordat er geen puntentelling plaatsvindt en het erom gaat wie als eerste zijn nederzettingen heeft gebouwd is het ook echt even iets anders als gebruikelijk.

  • Auteur: Rüdiger Dorn
  • Uitgever: White Goblin Games
  • Aantal spelers: 2-4 spelers
  • Speelduur: 45 minuten
  • Leeftijd: 10+
24.png