Bali is een heruitgave van een ander eerder uitgebracht kaartspel onder een andere naam, met in de doos wat nieuwe varianten toegevoegd. Het wordt uitgegeven door White Goblin Games.

De inwoners van Bali hebben een offerplaats op het eiland. Hoe meer goederen worden geofferd tijdens het spel, hoe meer die goederen/offerkaarten punten kunnen opleveren. De speler met de meeste punten wint het spel.

In het begin van het spel krijgt iedereen meteen 4 goederen, een rijst, pinda, banaan en een peper. Ook start iedereen met een steenhouwer voor zich op tafel en kaarten van 3 landbouwers in zijn hand.

Er is een markt met nieuwe landbouwers, daar vind je ook kaarten met priesters, altaren en orakels*. De markt zijn vier rijen van vier kaarten, op de eerste rij staat de demon*. Op de offerplaats liggen al gedekt vier kaarten deze zijn in het begin van het spel van elke offerkaart één.

*Orakels zijn een variant, evenals de demon.

Als een speler aan de beurt is mag hij een offerkaart kopen, maar moet daar 5 steen voor betalen minus het aantal landbouwers van dat soort goederen die hij open voor zich heeft liggen. 

Daarna mag een speler kaarten uit zijn hand open spelen. Een steenhouwer of een priester worden kosteloos open gespeeld, een eerste landbouwer ook, maar voor 2 of 3 landbouwers moet 1 of 2 steen betaald worden. En voor een altaar zelfs 7 steen.

Alleen bij een altaar volgt nu eerst een offerfase, anders vervolgt een speler zijn beurt door voor alle kaarten die uitgespeeld zijn de hand weer tot 3 kaarten aan te vullen.

Bij de offerfase mogen alle spelers een goederenkaart uit hun hand offeren op de offerplaats in het midden van de tafel. Het moet zichtbaar zijn voor de andere spelers wat er geofferd wordt, alleen de actieve speler offert een kaart open en een kaart blind.

Bij het aanvullen van de hand wordt gekeken naar welke kaart het laatst van de markt wordt genomen. Nu volgt de waardering. De kaart die als laatste vrij is gekomen bepaald welk soort goederen gewaardeerd wordt. Voor een landbouwer is dit dus zijn soort goederen en krijgen alle spelers als zij die landbouwers ook hebben die goederen/offerkaarten. Door een steenhouwer, priester of altaar kunnen stenen en punten worden verkregen tijdens deze waarderingsfase.

De puntentelling aan het eind van het spel werkt als volgt: De goederen die het meeste geofferd zijn, zijn ook de meeste punten waard. Als een speler daar nog een aantal ook van in zijn hand heeft, kan het zomaar zijn dat hij de winnaar van het spel is met de meeste punten.

Conclusie

Bali is een leuk spel, waarbij iedereen kaarten verzameld in zijn hand, maar ook moet offeren in het midden op tafel. Het is zaak om te proberen bij te houden welke goederen daar het meeste voorkomen, omdat die de meeste punten opleveren.

Door de variant van het orakel (zie spelregels) mag iemand af en toe de bovenste 4 kaarten van de offerplaats bekijken en er 1 in zijn hand nemen, waardoor het erg moeilijk bij te houden is wat er in de stapel kaarten zit en wat niet.

Het lijkt nu een heel willekeurig spel met veel geluk, maar dat is het ook weer niet, je kunt de offerstapel zelf beïnvloeden en ook de kaarten in je hand, om zo tot het beste resultaat te komen.

Erg leuk spel met wat vrienden en iedere keer weer heel anders om te spelen.