In Drakkar the card game speelt ieder een Viking-stam die zoveel mogelijk wil plunderen. Om te kunnen plunderen moeten ieder echter een schip bouwen, manschappen rekruteren en, niet onbelangrijk, bier brouwen.

In het spel worden drie rondes gespeeld en iedere ronde bestaat ook weer uit drie fases.

In de eerste fase wordt een startspeler gekozen. De startspeler deelt ieder eerst een missiekaart. Hierop staat wat voor boot er nodig is, hoeveel Vikingen mee moeten, of er bier noodzakelijk is en wat de buit/beloning bij succes (een combinatie van fiches met geiten, schilden of geld). Iedere speler begint met 1 geit.

Vervolgens schud de startspeler stapel dubbelzijdige speelkaarten en deelt deze 1 voor 1 uit over evenveel stapels als er spelers zijn. Iedereen kan dus intussen meekijken wat er in ieder geval per stapel ligt (slechts 1 zijde want de kaarten zijn dubbelzijdig).

Zodra alles gedeeld is roept de deler “Bij Odin” en moet iedere speler snel een vinger leggen op een stapel die hij of zij wil hebben. Wie het eerst komt, het eerst maalt.

In de tweede fase mogen de spelers nu kaarten 1 voor 1 uitspelen. Dit gaat als volgt. Zodra iemand weet wat hij wil spelen legt hij de kaart, met de kant naar boven die hij of zij wil spelen, met zijn hand erop op tafel (zodat niemand ziet wat je hebt gekozen). Hij telt vervolgens tot 5, wie bij 5 niet een kaart gespeeld heeft moet een kaart naar keuze weggooien.

Nu worden eerst de kaarten afgehandeld. De kaarten vallen in drie categorieën.

Als eerste heb je rode kaarten waarmee net gespeelde gele kaarten van iemand anders kan stelen en een variant om fiches te stelen. Als twee spelers zo’n kaart spelen kijk je naar het getal dat erop staat, het laagste getal mag eerst.

Als tweede heb je gele kaarten. Dit zijn schiponderdelen (boeg, middenstuk of  kiel), Vikingen (van 1, 2 of 3 sterkte) of bier. Daarnaast zijn er nog een paar speciale kaarten zoals de Bierbrouwende Viking (telt als Viking én bier), de Speer van Odin (versterkt eenmalig een Viking met twee) of een boeg/kiel combinatie, voor beide te gebruiken. Vikingen en bier gaan in het schip en je mag maar 1 kaart per scheepsdeel hebben, zo niet dan moet een kaart vervangen en/of afleggen.

Als derde worden de blauwe kaarten afgehandeld. Hiermee kan je of vechten tegen iemand anders (als je meer Vikingen hebt dan de ander mag je een fiche stelen, (maar je moet wel een vikingkaart daarvoor afleggen), of een ander schip aanvallen als je genoeg Vikingen hebt of je mag een schiponderdeel van iemand vernietigen).

Dit proces herhaalt zich tot alle kaarten zijn gespeeld.

In de laatste fase kijkt iedereen of hij of zij zijn missie zelfstandig kan uitvoeren, zo ja dan krijg je de beloning. Heb je geen voltooid schip maar wel manschappen en/of bier dan mag je die aanbieden aan spelers die wel een schip hebben maar niet genoeg manschappen en/of bier om hun opdracht te voltooien. Je komt dan met elkaar overeen wie welk deel van de beloning krijgt.

Ook bij een voltooid schip kun je je vikingen en/of bier aan een andere speler aanbieden, maar dan haal je je eigen opdracht misschien niet.

Hierna worden alle kaarten weer geschud en begint de tweede ronde. Aan het eind van de derde ronde kijk je wie de meeste buit/punten (fiches) heeft. Elk fiche is 1 punt, elk setje van drie verschillende is een extra punt. Bij gelijkspel vecht je het maar uit bij een volgend spelletje Drakkar.

Oordeel

Het spel is grappig en het thema past bij de mechaniek. De illustraties zijn leuke cartoons en mooi gemaakt. Hoe meer mensen meedoen, hoe beter. Er zijn kaarten genoeg voor max. vijf spelers, maar het spel zou voor 6 spelers ook geschikt zijn.

De 5 seconden regel kan heel frustrerend werken voor mensen die niet zo snel zijn, dan kunnen de regels misschien aangepast worden.

Conclusie

Pluspunten

  • Mooi vorm gegeven
  • Humor
  • Snel tussendoortje of als afsluiter van de avond
  • Thematisch zit het goed in elkaar
  • Partyspel, hoe mee zielen hoe meer vreugd.

Minpunten 

  • Regels waren bij ons nog niet 100% duidelijk .
  • Tijd restrictie kan frustrerend zijn voor langzamere (door)denkers
  • Dubbele kaarten (voor en achterzijde) lastig snel te ordenen en te overzien.

Drakkar the Card Game verschijnt binnenkort op Kickstarter.

4.png