Algemene informatie

Hier vind je algemene informatie over de stichting Spelgroep Phoenix. Voor meer informatie, kies een van de sub-menu's boven in het scherm of klik op een van de onderstaande links:
ANBI status
De Stichting Advies Raad
Vertaling van spelregels
Geschiedenis van Phoenix

Voor verdere vragen kun je bij ons terecht tijdens de spelactiviteiten of op info(at)spelgroepphoenix.nl

Wat doet de stichting?

De Stichting Spelgroep Phoenix is een algemeen nut beogende instelling (ANBI), die is opgericht op 22 mei 2004 in het Denksportcentrum te Leiden (zie: statuten).

Op basis van de doelstelling promoot de Stichting spellen in zijn algemeenheid en draagt bij aan het ontwikkelen en verspreiden van kennis en vaardigheden ten aanzien van spellen. Hiertoe legt zij contact met derden op het gebied van spellen om onderling informatie, kennis en vaardigheden over spellen uit te wisselen via bestaande en in te stellen kanalen. Ook maakt zij afspraken met derden ter verkrijging van spelmateriaal, stelt zij zich ter beschikking voor promotieactiviteiten ten aanzien van spellen, organiseert zij spelbijeenkomsten op basis van open participatie en ondersteunt zij activiteiten van derden op het gebied van spellen.

N.B. de stichting leent dus geen spellen uit de eigen spelcollectie uit.

In het kader van de doelstelling faciliteert en ondersteunt de Stichting verschillende activiteiten:

- Wekelijks zijn er in Capelle aan den IJssel en Leiden spelavonden voor liefhebbers van spellen (bord- en kaartspellen, roleplaying games) en daar is iedereen welkom.
- Daarnaast worden er regelmatig speldagen georganiseerd op een zaterdag of een zondag en ook daar is iedereen welkom;
- Er worden spellen gedemonstreerd en gepromoot op de Ducosim Spellenbeurs, het Spellenspektakel en andere activiteiten in de spellenwereld;
- We lenen ons uit aan bedrijven, scholen, verenigingen en andere activiteiten waar mensen kennis willen maken met spellen;
- We maken afspraken met spellenfabrikanten waardoor wij verschillende spellen als eerste krijgen en deze promoten, waarna deze spellen worden toegevoegd aan de collectie van de Stichting;

- We ondersteunen bij het ontwerpen en vertalen van spellen (we hebben vertalingen verzorgd voor Ravensburger, Alea, Quined/White Goblin en Z-Man Games);
- We kopen gezamenlijk spellen in om zo kortingen te bedingen voor de donateurs;
- We bieden ondersteuning aan spelgerelateerde activiteiten van onder andere musea, de landelijke wiskundedagen, onderwijsdagen, hoogbegaafdheidsactiviteiten;
- We leveren een bijdrage aan het samenbrengen van ontwerpers, spelers, producenten en distributeurs van spellen.

Binnen de stichting staat de mogelijkheid van open participatie centraal bij spellen. We omarmen dan ook het motto van de Internationale spellendagen in Essen: Kom en speel mee!

Wie mee wil komen spelen tijdens een spelactiviteit is van harte welkom. Meespelen kost 1,50 per persoon per avond of je koopt een donateurskaart voor 35 euro, waarmee je een jaar gratis toegang hebt tot de activiteiten van de Stichting (bijzondere toernooien uitgezonderd).

Lees meer over de plannen van de stichting in het beleidsplan

Lees meer over de activiteiten van Phoenix in het afgelopen jaar in het jaarverslag 

Lees meer over de resultaten van het afgelopen jaar in het financieel jaarverslag

De stichting heeft geen bezwaren tegen het gebruik van citaten die van onze website worden genomen voor het schrijven van artikelen, onder voorwaarde dat de website als bron van herkomst wordt genoemd. Ook stellen we het op prijs een kopie van het artikel te ontvangen.

Een spel doneren of in bruikleen geven

- Soms krijgen we spellen in bruikleen -> na uiterlijk een half jaar koppelen we terug met gulle gever. Bij geen reactie beschouwen we het als een 
   gift. Dit zullen we expliciet in communicatie vermelden.
   Spellen die we gekregen hebben voor vertalingen en demo’s (of spel in zonnetje) zijn een gift  
en daarmee kunnen we na een half jaar
   naar eigen goeddunken omgaan.

   Tevens willen we kritisch blijven met wat we aannemen als we privé donaties krijgen. Idealiter betrekken we de spelexperts bij privé donaties.

 

Stichting Spelgroep Phoenix is sinds 1 januari 2009 door de Belastingdienst middels een beschikking aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Als iemand een gift wilt doen aan een ANBI, dan kan dit fiscaal interessant zijn. Voor sponsoring geldt dat deze BTW-aftrekbaar is. Voor een schenking geldt dat deze boven een bedrag van zo'n EUR 230 aftrekbaar is van de belastbare winst van het bedrijf. Bovendien is het als ANBI vaak gemakkelijker om in aanmerking te komen voor subsidie. In alle gevallen geldt dat er geen tegenprestatie tegenover de schenking mag staan.

Lees meer in het beleidsplan

22.png